Top of Page Top of Page

(067) 427 99 37 , (044) 237 36 66

ул. Златоустовская 2/4, Киев, 01135, Украина

Продовження строку перебування іноземців в Україні

Наша компанія надає повний юридичний супровід процедури продовження термінів перебування в Україні, дозволу на тимчасове або постійне місце проживання в Україні, а також громадянство України для іноземних громадян.

Також наші юристи допоможуть Вам оформити усі необхідні документи, перевірять законність і дотримання всіх процедурних норм щодо порушення прав іноземця на території України, судового розгляду та вирішення справ про депортацію, або видворення іноземних громадян з України.

Іноземцю або особі без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, може бути продовжено строк перебування. Такими підставами вважаються: хвороба, необхідність догляду за хворим членом родини, лікування, вагітність чи пологи, оформлення спадщини, подання заяви на отримання дозволу на імміграцію або набуття громадянства України тощо.

Такого роду обставини можуть суттєво змінити існуючі плани іноземця, а з іншої сторони відсутність доказової бази для продовження перебування на території України може притягнути іноземця до відповідальності за порушення українського міграційного законодавства. 

Строк перебування іноземців, які є громадянами країн з візовим порядком в’їзду, а також осіб без громадянства - обмежено строком дії візи. Тобто, іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

Громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України. Під час перебування на території України обчислення дозволеного іноземцю строку перебування здійснюють посадові особи ДМСУ шляхом відрахування 180 днів назад від дня контролю (дня, на який необхідно визначити законність перебування іноземця на території України). Іноземець не порушив зазначений строк, якщо в межах цього 180-денного періоду він перебував на території України не більше 90 днів.

Заява на продовження строку перебування в Україні подається іноземцем, або особою без громадянства - особисто. Документи про продовження строку перебування в Україні оформляються на підставі письмових звернень іноземця або особи без громадянства та приймаючої сторони, які подаються не раніше ніж за десять та не пізніше як за три робочих дні до закінчення встановленого строку їх перебування на території України.

Підстави для продовження строку перебування на території України:

  • подання заяви про отримання дозволу на імміграцію;
  • набуття громадянства України;
  • наявність підстав, які не дають змоги виїхати з України;
  • інші випадки, коли виникає необхідність продовження строку перебування.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ ПЕРЕБУВАННЯ В УКРАЇНІ

У разі, коли приймаючою стороною є фізична особа:

  • Заява на продовження строку перебування в Україні;
  • паспорт іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, копія його сторінок з особистими даними, візою (за наявності) і відміткою про реєстрацію та/або копія імміграційної картки (за наявності);
  • переклад українською мовою сторінок паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений в установленому законодавством порядку;
  • паспорт фізичної особи, що є приймаючою стороною, та копія його сторінок з особистими даними;
  • копія посвідки на постійне чи тимчасове проживання або іншого документа, що підтверджує законність перебування на території України (якщо приймаючою стороною є іноземець та особа без громадянства);
  • документ, що підтверджує наявність фінансового забезпечення для покриття витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України, чи гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України та їх виїздом з України;
  • документ про право власності або свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житло, яке надається іноземцеві та особі без громадянства для перебування, та його копія, а у разі, коли житло не належить приймаючій стороні, - письмову згоду власника (співвласника) такого житла. Якщо житло перебуває в державній або комунальній власності, замість документа про право власності подається видана організацією, яка здійснює експлуатацію житлового будинку, довідка про всіх повнолітніх осіб, місце проживання яких зареєстровано у такому житлі, та їх письмова згода на перебування іноземця та особи без громадянства;
  • чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5х4,5 см;
  • квитанція про сплату держмита за продовження строку перебування або документ, який підтверджує наявність пільг щодо сплати.

У разі, коли приймаючою стороною є юридична особа:

  • Заява на продовження строку перебування в Україні;
  • паспорт іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, копія його сторінок з особистими даними, візою (за наявності) і відміткою про реєстрацію та/або копія імміграційної картки (за наявності);
  • переклад українською мовою сторінок паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений в установленому законодавством порядку;
  • паспорт керівника юридичної особи, що є приймаючою стороною, та/або уповноваженої ним особи та копія його сторінок з особистими даними;
  • копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
  • копія розпорядчого документа (наказу, витягу з протоколу, доручення тощо) про призначення працівників, які відповідають за оформлення документів іноземцям та особам без громадянства, засвідчена в установленому законодавством порядку;
  • документ, що підтверджує наявність фінансового забезпечення для покриття витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України, чи гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України та їх виїздом з України;
  • документ про право власності або свідоцтво про державну реєстрацію права власності юридичної особи на житло, яке надається іноземцеві та особі без громадянства для перебування, та його копія, а у разі, коли житло не належить приймаючій стороні, - письмова згода власника (співвласника) житла чи уповноваженої ним особи;
  • чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5х4,5 см;
  • квитанція про сплату держмита за продовження строку перебування або документ, який підтверджує наявність пільг щодо сплати.

Термін розгляду заяви не більше трьох робочих днів. У разі необхідності здійснення додаткових перевірок цей строк може бути продовжено до десяти, а у випадку подання документів для прийняття рішення до ДМСУ - чотирнадцяти календарних днів.

У продовженні строку перебування іноземцю або особі без громадянства може бути відмовлено в разі відсутності для цього підстав та достатнього фінансового забезпечення для покриття витрат, пов'язаних із перебуванням іноземця або особи без громадянства в Україні, або відповідних гарантій від приймаючої сторони.

Якщо Ви маєте будь-які питання з цього приводу, Ви можете звернутися за консультацією до наших спеціалістів заздалегідь записавшись на прийом.